Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fotka týdne na pomezí žánrů 5/2005

Fotka týdne na pomezí žánrů

3. 5. 2005  Steiger Jiří

Fotka tohoto týdne balancuje na pomezí žánrů architektury a abstraktnosti. Její autor Zdeněk Kopecký prokázal své umění v nalézání originální kompozice a zajímavých křivek tam, kde by většina ostatních fotografů pořídila víceméně turistický snímek běžné pražské lampy.

 

Je velká škoda, že v naší fotogalerii je tato fotografie Zdeňka Kopeckého v jeho portfoliu zatím jediná. Je jisté, že rozhodně nevznikla jen náhodou, ale byla předem velmi dobře promyšlena, a že autor má s fotografováním podobných žánrových snímků bohaté  zkušenosti. Snímek je také důkazem, že pražská (a nejen ta) architektura nabízí neomezené množství originálních pohledů a kompozic obrazu.

 

Obrazek

 

Fotografie je do značné míry zneklidňující, neboť typická pražská lampa působí zcela reálně, zatímco zbývající část snímku je zcela abstraktní. Dává tušit oblouk schodiště či části podloubí, stejně tak však vzbuzuje podezření na počítačovou montáž. Úpravy v grafickém editoru jsou zřejmé také v barevnosti snímku, což opět může otevřít nekonečnou diskusi o tom, co lze ještě považovat za fotografii v původním smyslu slova.

V každém případě výsledný obraz působí velmi výtvarně, především díky výrazně úhlopříčné kompozici s dominantním prvkem v levé horní části. Také oranžovému tónování nelze nic vytknout, snímek se přímo říká o zarámování dekorativní a pověšení na zeď.